38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (2024)

Kaas en chocolade - daarvoor is het kleine Zwitserland bijna over de hele wereld bekend. In feite vind je de twee ingrediënten terug in heel veel bekende en door de lokale bevolking geliefde gerechten. Dat zal je vast ook niet verbazen - het zijn vaak gerechten die samen met dierbaren, familie en vrienden worden genoten.

Natuurlijk eten de Zwitsers niet alleen chocolade en kaas. De Zwitserse keuken wordt gekenmerkt door invloeden van omringende landen, maar ook door de verschillende landschappen en kantonale tradities. Zo vind je in het Tessin typisch mediterraanse invloeden, terwijl in de bergachtige Alpenregio's juist stevige kost op tafel komt.

Een culinaire Tour de Suisse is dus absoluut de moeite waard en laat zich perfect combineren met een verkenningstocht door ons mooie Zwitserland. Of in de grote stad aan het meer of in het kleine, afgelegen bergdorp - Zwitserse specialiteiten wachten overal op jou om ontdekt te worden.

Kaasfondue

Wat is het?

Kaasfondue is een echte klassieker in Zwitserland. Daarbij wordt een kaasmix gesmolten, met witte wijn en kirsch naar smaak verfijnd en borrelend in het midden van de tafel op het “rechaud” gezet. Traditioneel doop je stukjes brood in de kaas, maar ook aardappelen, peren en appels zijn mogelijk. Daarbij drink je Zwitserse witte wijn of zwarte thee en na het eten graag een glas kirsch. Bekijk vooral ons artikel over de 13 ongebruikelijke locaties voor kaasfondue. Hier vind je ook feiten en informatie over het Zwitserse nationale gerecht zelf.

Waar kan ik het uitproberen?

Fondue wordt in heel Zwitserland vooral in de koudere maanden gegeten. Echte liefhebbers laten zich echter ook bij 30 graden in de zomer niet van het gezellige brood-dippen weerhouden. Je geniet de specialiteit het meest sfeervol in een besneeuwde berghut, omringd door je geliefden.

Raclette

Wat is het?

Ook raclette is een typisch Zwitserse kaasgerecht. Naast de klassieke naturel variant zijn er in de afgelopen jaren talloze verfijnde soorten bijgekomen. Zo zijn er onder andere peper-, spek-, knoflook-, kruiden- of chilikaas. De ongeveer 5 mm dikke kaastafels worden in de tafelgrill-pannetjes gesmolten en traditioneel gegeten met aardappelen.

Bij de bijgerechten heb je dan de keuze uit: augurken, zilveruitjes, ingelegde groenten, spek, kleine worstjes, chili, peper, peren en nog veel meer. Iedere Zwitser heeft hier zijn persoonlijke favorieten - probeer het uit en ontdek wat jij het lekkerst vindt!

Waar kan ik het uitproberen?

Raclette wordt in veel gezinnen op koelere dagen gevierd tijdens een gezellig samenzijn. Uitgebreide soorten en een breed scala aan bijgerechten vind je bij de detailhandel of in een speciaalzaak. Raclette wordt vaak ook aangeboden op kerstmarkten, in berggebieden en in een sfeervolle Alpenhut.

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (1)Fondue (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (2)Raclette auf dem See (Foto: Engadin Outdoor Center)

Rösti

Wat is het?

Rösti kan zowel als eigenstaand hoofdgerecht als bijgerecht worden geserveerd. Hiervoor worden aardappelen voorgekookt, geraspt en gebakken. Dit resulteert in een goudbruin, knapperig "aardappelkoekje". De rösti wordt afhankelijk van de regio gegarneerd met spek, kaas, tomaten, uien of een spiegelei en geserveerd.

Waar kan ik het uitproberen?

Rösti als hoofdgerecht staat vaak op de menukaart in berggebieden. In goed burgerlijke restaurants mag het ook niet ontbreken als onderdeel van de klassieke "Zürcher Geschnetzeltes".

Capuns

Wat is het?

Capuns is een typisch hoofdgerecht uit het kanton Graubünden. Hierbij wordt een "spätzle-basisdeeg" verfijnd met spek, salsiz en rauwe ham, evenals verschillende kruiden, en in een snijbietblad gewikkeld. De pakketjes worden in een bouillon gaar gekookt en vaak overgoten met bergkaas. Voor capuns zijn er echter talloze recepten - geheel volgens het principe "Mijn grootmoeder maakt de beste!"

Waar kan ik het uitproberen?

Je geniet het beste van capuns in Graubünden. Daar vind je het populaire gerecht in de meest uiteenlopende combinaties in bijna elk berg- en dalrestaurant.

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (3)Rösti (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (4)Capuns (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (5)Cholera (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (6)Maluns (Foto: MySwitzerland)

Zürcher Geschnetzeltes

Wat is het?

Een gerecht dat de Zwitserse man en vrouw heel graag in een restaurant genieten. Zürcher Geschnetzeltes bestaat uit kalfsvlees in een romige champignon-roomsaus. Het is niet te verwarren met Geschnetzeltes Zürcher Art: bij dit gerecht wordt het kalfsvlees meestal vervangen door varkensvlees.

Erbij wordt rösti geserveerd en klassiek ook “Nierli” (kalfsnieren). Deze worden echter nog maar zelden en voor de gast meestal optioneel aangeboden.

Waar kan ik het uitproberen?

In heel veel degelijke restaurants in Zwitserland wordt Zürcher Geschnetzeltes aangeboden. Maar waarom probeer je het niet passend bij de naam in een historisch lokaal in Zürich?

St. Galler Bratwurst

Wat is het?

De bekende witte bratwurst is beschermd door een IGP. IGP = Indication Géographique Protégée - dat betekent dat het een zeer traditioneel product is dat met bepaalde voorwaarden wordt beschermd.

In het geval van de St. Galler Bratwurst betekent dit dat wordt geregeld waar de worst geproduceerd mag worden, welke specerijen gebruikt mogen worden en welke soorten vlees procentueel aanwezig mogen zijn. Er zijn vier varianten van de St. Galler Bratwurst. De bekendste is waarschijnlijk de OLMA Bratwurst, die zijn naam te danken heeft aan het gelijknamige volksfeest.

Waar kan ik het uitproberen?

Verbind je bratwurst poging met een bezoek aan de OLMA? Deze vindt elk jaar in oktober plaats in St. Gallen en is tegelijk een beurs en volksfeest. Maar opgelet: een St. Galler Bratwurst wordt in ieder geval zonder mosterd gegeten. De grijpt naar de tube kan je wat kwaaie blikken opleveren en wordt vooral in de regio van herkomst helemaal niet gewaardeerd.

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (7)Zürcher Geschnetzeltes (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (8)St. Galler Bratwurst (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (9)Älpler Magronen (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (10)Birchermüesli (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (11)Gerstensuppe (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (12)Berner Platte (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (13)Pastetli (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (14)Polenta (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (15)Saucisson (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (16)Basler Mehlsuppe (Foto: MySwitzerland)

Heisse Marroni

Wat is het?

Als de dagen korter worden en de mist door de valleien kruipt, verspreidt dit aroma zich ook door de stations en de straten van de stad. Marroni worden geroosterd en als kleine tussendoortjes aan voorbijgangers verkocht. De eetkastanje groeit in Zwitserland in het kanton Ticino. Je vindt de werkelijke vrucht in de herfst verspreid over de bosgrond als een tapijt in het zuidelijke kanton. Maar pas op, ze zit goed verpakt in een stekelige en prikkende schil.

Waar kan ik het proberen?

Heisse marroni zijn in de herfst en winter te vinden op stations en in stadscentra bij kleine marktkraampjes. Ook op kerstmarkten kun je de kastanjes proberen. Het leuke bijeffect: de zak met de hete marroni warmt tegelijkertijd je handen. Een gezellige kerstwandeling staat dus niets in de weg!

Magenbrood

Wat is het?

Magenbrood is een populaire zoete lekkernij die je kunt kopen op jaar- en kerstmarkten. Het lijkt echter helemaal niet op een klassiek brood zoals je dat kent. De kleine stukjes, die meestal in roze zakken te koop zijn, zijn donkerbruin en bestaan uit meel, melk-water, kerstspecerijen, chocolade en honing.

Waar kan ik het proberen?

Op elke Zwitserse markt, of het nu groot of klein is - volg gewoon de zoete geur en je vindt het.

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (17)Heissi Marroni (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (18)Magenbrot (Foto: Seraina Zellweger)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (19)Gebrannte Mandeln (Foto: Seraina Zellweger)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (20)Läderach Schokolade (Foto: Seraina Zellweger)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (21)Brügeli und Weggli (Foto: Seraina Zellweger)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (22)Gottlieber Hüppen (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (23)Luxemburgerli (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (24)Zuger Kirschtorte (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (25)Bündner Nusstorte (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (26)Basler Leckerli (Foto: Seraina Zellweger)

Merengue

Wat is het?

Een merengue op je bord ziet er bijna uit als een klein wolkje. Ondanks de luchtige uitstraling is het echter eerder hard en kruimelig. Voor de bereiding worden eiwitten en suiker opgeklopt en in de oven gedroogd en licht karameliseerd. Naast de klassieke variant zijn er steeds meer interpretaties met verschillende smaken toegevoegd. Bijvoorbeeld met chocolade of pistachenoten.

Waar kan ik het proberen?

Merengue wordt vaak geserveerd in het Berner Emmental, in het Haslital en in het West-Zwitzerland. Als dessert op een menu vind je het als begeleider van een bolletje ijs of als hoofdcomponent gegarneerd met slagroom.

Perenweggen

Wat is het?

De Perenwegge uit Luzern bestaat uit een gist-, kruimel- of zeldzame bladerdeeg en een gekruide perenmoes-vulling. Bij de klassieke, grotere variant wordt het deeg met de vulling opgerold. De kleinere “Bireweggli” wordt simpelweg gevuld. Dit gerecht kun je als kleine snack of als dessert genieten.

Waar kan ik het proberen?

Vanwege zijn oorsprong vind je de perenwegge natuurlijk in de Luzernse bakkerijen. Maar ook in de rest van de Duitssprekende Zwitserland is het goed te vinden, onder andere in de supermarkt.

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (27)Meringue (Foto: MySwitzerland)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (28)Birnenweggen (Foto: Seraina Zellweger)

Speckmocken

Wat is het?

Tot ieders verbazing is de Speckmocken geen zoute, stevige hoofdmaaltijd met vlees, maar een gebak. Dit komt uit het kanton Appenzell en bestaat uit bladerdeeg gevuld met een hazelnoot-gecondenseerde melk vulling. Omdat het bladerdeeg wordt uitgerold en gesneden, ontstaat de typisch waaierachtige, gelaagde vorm van de Speckmocken tijdens het bakken.

Waar kan ik het uitproberen?

Het kanton Appenzell nodigt uit om te wandelen en ontdekken. Verwen jezelf met een Speckmocken bij je koffie tijdens je uitje.

Dodenbeentjes

Wat is het?

Het harde notengebak komt oorspronkelijk uit het kanton Graubünden. Volgens de geschiedenis werd het vroeger vaak geserveerd tijdens de maaltijd voor de overledenen, waar waarschijnlijk de naam vandaan komt. Vandaag de dag is het Dodenbeentje of notenstaaf een landelijk populair gebak als begeleider van de koffie.

Waar kan ik het uitproberen?

Dodenbeentjes kun je goed zelf bakken. Het voordeel daarvan is de lange houdbaarheid. Zo ben je goed voorbereid voor Kerstmis of een geplande uitje.

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (29)Speckmocken (Foto: Seraina Zellweger)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (30)Totenbeinli (Foto: Seraina Zellweger)

38 typische en heerlijke Zwitserse specialiteiten | Swiss Activities (2024)
Top Articles
Popular Groceries To Buy At Aldi So Far In 2024 - The Daily Meal
Walmart and Aldi Produce Recall: Find Out What Vegetables Were Included Due to Listeria Risk
How To Start a Consignment Shop in 12 Steps (2024) - Shopify
Wordscapes Level 6030
No Limit Telegram Channel
Federal Fusion 308 165 Grain Ballistics Chart
According To The Wall Street Journal Weegy
ds. J.C. van Trigt - Lukas 23:42-43 - Preekaantekeningen
Music Archives | Hotel Grand Bach - Hotel GrandBach
Canelo Vs Ryder Directv
Bubbles Hair Salon Woodbridge Va
Jscc Jweb
Cranberry sauce, canned, sweetened, 1 slice (1/2" thick, approx 8 slices per can) - Health Encyclopedia
New Mexico Craigslist Cars And Trucks - By Owner
REVIEW - Empire of Sin
Signs Of a Troubled TIPM
My.doculivery.com/Crowncork
Razor Edge Gotti Pitbull Price
Wausau Obits Legacy
Ahn Waterworks Urgent Care
Rs3 Eldritch Crossbow
Military life insurance and survivor benefits | USAGov
John Chiv Words Worth
Employee Health Upmc
Play It Again Sports Norman Photos
Villano Antillano Desnuda
Delete Verizon Cloud
O'reilly's In Monroe Georgia
The Goonies Showtimes Near Marcus Rosemount Cinema
Miles City Montana Craigslist
Darknet Opsec Bible 2022
Autotrader Bmw X5
24 slang words teens and Gen Zers are using in 2020, and what they really mean
Mp4Mania.net1
Xemu Vs Cxbx
Today's Final Jeopardy Clue
Greater Keene Men's Softball
Bones And All Showtimes Near Johnstown Movieplex
Puretalkusa.com/Amac
Craigslist Malone New York
Courses In Touch
Fedex Passport Locations Near Me
Dobratz Hantge Funeral Chapel Obituaries
Rheumatoid Arthritis Statpearls
San Diego Padres Box Scores
Minute Clinic Mooresville Nc
Phunextra
Concentrix + Webhelp devient Concentrix
Cars & Trucks near Old Forge, PA - craigslist
Urban Airship Acquires Accengage, Extending Its Worldwide Leadership With Unmatched Presence Across Europe
Craigslist Psl
Coldestuknow
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6146

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.